Factorii principali care determina ionizarea apei

Criteriile de performanta ale ionizatoarelor de apa alcalina

Valorile de pH si ORP obtinute in urma ionizarii apei este variabil si depinde in mare masura de 3 factori esentiali :

  1. sursa de apa si continutul acestuia in saruri minerale naturale – tipurile de surse de apa in acest sens difera foarte mult
  2. tensiunea de alimentare al electrozilor in timpul electrolizei (adica tensiunea din retea)
  3. debitul (fluxul) apei care trece printre electrozii ionizatorului

Acesti 3 factori au un efect determinant asupra valorii pH si ORP.

Un ionizator actioneaza in principal asupra continutului de minerale din apa. Aceasta concentratie de minerale dizolvate (denumit TDS-Total Solide Dizolvate) creaza calea spre ”ionizare” (sau mai corect spus spre electroliza). O apa lipsita de minerale, cum ar fi apa distilata sau produs prin osmoza inversa, nu conduce curentul si prin urmare nu poate fi ”ionizata” decat dupa remineralizare.

Sursele de apa sunt foarte diferite din acest punct de vedere. Cu cat continutul de minerale dizolvate este mai mare cu atat valoarea pH-ului si ORP-ului obtinut dupa ionizare este mai mare, iar in cazul continutului redus de minerale, valorile pH si ORP vor fi mai mici.

Acest factor este cel mai important in obtinerea valorii pH-ului si al ORP-ului in urma ionizarii apei!

Inima unui ionizator este celula care contine electrozii. Electrozii sunt cei care furnizeaza curentul electric pentru ”ionizare”. Prin modificarea tensiunii pe electrozi, schimbam valorile de alcalinizare pe ionizator, adica valorile pH-ului obtinut. Cu cat tensiunea este mai mare pe electrozi cu atat obtinem pH si ORP mai ridicat. Conductivitatea apei determina in mod primordial eficienta electrolizei si nu dimensiunile electrozilor. Desi unii producatori se lauda cu performanta produselor lor prin marirea dimensiunilor electrozilor, nu va lasati pacaliti. De obicei electrozii cu dimensiuni mai mari conduc mai slab.

Cu cat apa trece mai incet printre electrozi, cu atat este mai eficient electroliza. Asa ca, cu cat debitul (fluxul apei) este mai mic, cu atat se va obtine un pH si ORP mai ridicat. Deci fluxul apei printre electrozi este un alt factor determinant in obtinerea valorii pH si ORP.

La majoritatea ionizatoarelor debitul apei se poate regla doar de la robinetul principal de inchidere al ionizatorului. Se recomanda ca acest robinet sa fie deschis partial, ca fluxul apei sa fie mai mic, realizand astfel o electroliza mai eficienta, respectiv calitatea mai buna al apei obtinuta prin ionizare.

Retinem : valoarea pH si ORP obtinut dupa ionizare depinde in primul rand de valoarea TDS (Total Solide Dizolvate) al sursei de apa, de valoarea tensiunii de alimentare si de intensitatea fluxului apei care trece printre electrozi.